h

SP kandidaat Hans Boerwinkel: We schaffen het eigen risico volledig af

12 maart 2017

SP kandidaat Hans Boerwinkel: We schaffen het eigen risico volledig af

Foto: SP

Vandaag sprak SP kandidaat Hans Boerwinkel in Borculo over het Nationaal Zorgfonds. Ruim voor tijd was de zaal van wijkgebouw De Koppel al goed gevuld. Onder de aanwezigen blijkt het thema flink te leven. Er waren veel vragen en aanvullingen op het verhaal van Boerwinkel.

Hans Boerwinkel begon zijn verhaal over de zorg met het uitgangspunt waarom het allemaal te doen is: we zorgen voor de mensen die dat nodig hebben. In het huidige systeem gebeurt dat echter niet altijd en hebben mensen te maken met willekeur van zorgverzekeraars en gemeenten. Eén van de aanwezigen kon dat bevestigen: de gemeente Berkelland helpt minima alleen met het vergoeden van het eigen risico als zij een duur pakket van 160 euro per maand nemen bij Menzis. Als je dan aangewezen bent op een zorginstelling die geen contract heeft met Menzis, moet je alsnog 35% zelf betalen.

Een andere aanwezige die werkt in de verslavingszorg merkte op dat zorgverleners steeds meer tijd kwijt zijn aan administratie. Bovendien moet je rekening houden bij welke zorgverzekeraar de cliënt zit, want sommige dingen kunnen dan niet. Dat gaat allemaal ten koste van goede zorg.

Boekwinkel vertelde kort hoe het huidige systeem tot stand is gekomen. In de jaren 90 waaide de gedachte door Europa: "Als je het aan de markt overlaat, dan komt het allemaal goed." Met die gedachte heeft Minister Hoogervorst (VVD) in 2005 dit systeem ingevoerd. Sindsdien zijn zorgverzekeraars, net als banken, verplicht buffers aan te houden. Ook geven zorgverzekeraars veel geld uit aan het winnen van klanten. Dat bij elkaar heeft als resultaat dat er miljarden euro's aan premies die we met zijn allen betalen, niet naar zorg gaan.

Daarnaast is er boete op ziek zijn ingevoerd. Eerste was dat een no-claim regeling, maar dat werd een eigen risico dat steeds hoger werd en als het aan minister Schippers (VVD) ligt, stijgt dat verder naar 500 euro. Boerwinkel: "Als je chronisch ziek bent, ben je daar in januari al doorheen. Er zijn steeds meer mensen die het gewoon niet meer kunnen betalen. Het is gebleken dat het eigen risico lijdt tot zorgmijden." De SP wil het eigen risico volledig afschaffen en bovendien fysiotherapie, geestelijke gezondheidzorg en tandzorg in het basispakket.

Foto: SP

Na een korte pauze sprak Hans Boerwinkel over de tweedeling in de samenleving. In Nederland bezitten slechts drie rijken evenveel als de armste helft van de bevolking. De afgelopen jaren zijn de inkomens van vooral de vrienden van Rutte erop vooruit gegaan. De SP wil het minimumloon met 10% verhogen en daarmee ook de AOW die daaraan gekoppeld is. Volgens Boerwinkel is dat ook nog eens heel goed voor de economie omdat dat geld direct weer wordt uitgegeven bij bijvoorbeeld de bakker of de supermarkt om de hoek.

De bijeenkomst werd afgesloten met warme soep en broodjes. En het bleef nog lang gezellig. Onder de aanwezigen is het vertrouwen in een goed verkiezingsresultaat groot. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat een stem op de SP de beste manier is om Rutte uit het torentje te houden.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier