h

SP wil 300 miljoen euro investeren in Krimpregio's

9 maart 2017

SP wil 300 miljoen euro investeren in Krimpregio's

Foto: SP

Op woensdag 8 maart was er een verkiezingsdebat in Ulft. Zeven kandidaat Tweede Kamerleden gingen in gesprek met inwoners en bestuurders uit de Achterhoek. Namens de SP sprak Frank Futselaar, fractievoorzitter SP Zwolle en nummer 11 op de kandidatenlijst.

Belangrijk onderwerp was uiteraard de krimp. Alle sprekers benoemen dat de Achterhoek krimpt. De SP wil 300 miljoen euro investeren in de krimpregio's. Frank Futselaar zegt daarbij dat er goed gekeken moet worden naar de behoefte en de kracht van elke regio. Als het aan Frank Futselaar ligt, is die 300 miljoen maar het begin. Hij vindt dat ook de provincie meer mag doen. Gelderland is de rijkste provincie van Nederland.

De maakindustrie in de Achterhoek heeft veel potentie. De vraag is of het technisch onderwijs daar goed op is afgestemd. Frank Futselaar, zelf ICT docent, riep bedrijven op om contact te zoeken met het onderwijs. "Er zijn op dit moment in de regio tientallen clubjes bezig met onderwijs en bedrijfsleven met elkaar te verbinden. Mijn eigen ervaring is dat het veel sneller gaat als je met elkaar om tafel gaat zitten".

Verder stelde Frank Futselaar de verhuurdersheffing op sociale woningbouw aan de orde. "De woningbouwcorporaties worden beknot in wat ze kunnen doen. Geef corporaties zelf weer de mogelijkheid om met gemeentes te kijken wat er moet gebeuren." Daarin vond hij steun van Pieter Omtzigt (CDA) en Rick Grashoff (GroenLinks).

Over het onderdeel bereikbaarheid is veel eensgezindheid. De aanleg van dubbelspoor tussen Arnhem en Winterswijk is voor iedereen belangrijk. Voor Frank Futselaar is dat echt een prioriteit. De SP voert al tijden actie omdat de provincie (college van VVD, CDA, D66 en PvdA) weigert om te investeren in dubbelspoor. De SP wil dat ook het rijk meer gaat investeren in betere weg- en spoorverbindingen in grensregio’s.

Alle aanwezige politici zijn het uiteindelijk over een ding eens: stem op een regionale kandidaat. Dan komt de Achterhoek in meer gesprekken op tafel. Wilt u een kandidaat uit de regio ontmoeten? Komende zondag komt Hans Boerwinkel naar Borculo.

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier