h

Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA

24 oktober 2016

Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA

Foto: Nynke Vissia

Ruim achtduizend mensen demonsteerden afgelopen zaterdag tegen TTIP en CETA. Ook leden van SP Berkelland waren naar Amsterdam afgereisd om zich uit te spreken tegen foute handelsverdragen.

De demonstratie viel midden in een periode van onderhandelingen. Terwijl de onderhandelingen over TTIP muurvast zitten, leek CETA er snel doorgedrukt te worden. De regering van Wallonië heeft daar afgelopen vrijdag een stokje voor gestoken. De Waalse minister-president Paul Magnette weigerde het wurgakkoord te ondertekenen. Canadese minister van Handel Chrysta Freeland kon haar tranen amper in bedwang houden toen bleek dat de Walen hun land niet in de uitverkoop wilden doen.

Dat daarmee CETA mogelijk al van de baan is, weerhield mensen niet om naar de demonstratie in Amsterdam te gaan. Zaterdag verzamelden zich ruim achtduizend mensen op het museumplein. Mensen hadden spandoeken en vlaggen meegebracht. Boeren, ondernemers, vakbondsleden, jongeren, wetenschappers, juristen en milieuactivisten uit het hele land waren aanwezig. SP afdeling Amsterdam deelde tomatensoep uit. Het zonnetje scheen en er heerste een strijdbare en gezellige sfeer.

Vervolgens trok de bonte stoet door de straten van Amsterdam. Het winkelend publiek in de chique P.C. Hooftstraat keek enigszins verbaasd toen de mensenmassa met trekkers, bellenblaas en trojaanse paarden voorbij kwam. Meerdere SP prominenten, waaronder Europarlementarier Anne-Marie Mineur en tweedekamerleden Sadet Karabulut en Jasper van Dijk liepen ook mee met de demonstratie.

Demonstraties als deze zijn hard nodig om Rutte en Ploumen te laten weten dat ze niet ongemerkt hun handtekening onder een wurgakkoord kunnen zetten. We zullen die druk moeten blijven uitoefenen, want achter gesloten deuren wordt nog steeds doorgewerkt aan verdragen die grote bedrijven pamperen, ten koste van democatie, werknemers, dier en milieu.

Heb je de demonstratie gemist, maar wil je wel je mening kunnen geven over foute handelsverdragen? Vraag de regering om een referendum over TTIP en CETA via ttip-referendum.nl

Reactie toevoegen

U bent hier