h

ProWonen gaat "waar nodig" huur verlagen

15 december 2016

ProWonen gaat "waar nodig" huur verlagen

Woningcorporatie ProWonen verlaagt daar waar nodig de huurprijs om zo het aanbod voor de laagste inkomens te verruimen. SP Berkelland is voorzichtig enthousiast.

SP Berkelland maakt zich zorgen om het tekort aan sociale huurwoningen in het goedkoopste segment. Vorige week sprak Pamela Feikema hierover in bij de commissie Bestuur en Ruimte. De gemeente Berkelland en woningbouwcorporatie ProWonen hadden het probleem al benoemd, maar aan beleid om het probleem aan te pakken ontbrak het volledig.

Sinds 2015 moeten woningcorporaties "passend toewijzen", oftewel: mensen met een laag inkomen mogen alleen gehuisvest worden in een goedkope woning. In Berkelland is het aantal goedkope sociale huurwoningen afgenomen. Voor woningzoekenden met een laag inkomen resulteert dat in een fors oplopende wachttijd en beperkte keus.

Afgelopen maandag ondertekende ProWonen en wethouder Hoytink de prestatieafspraken. In de media verscheen daarover een bericht en daarin staat: "ProWonen verlaagt daar waar nodig de huurprijs om zo het aanbod voor de laagste inkomens te verruimen." SP Berkelland is voorzichtig enthousiast over dit bericht. Het betekent dat gemeente en ProWonen niet willen wachten met het aanpakken van het tekort aan betaalbare huurwoningen.

SP Berkelland is wel benieuwd wat "waar nodig" precies inhoudt. Ook zijn we benieuwd of deze maatregel voldoende is om het tekort aan te pakken. Wat SP Berkelland betreft, worden er verdergaande maatregelen genomen, bijvoorbeeld het vergroten van het aantal sociale huurwoningen en het stelselmatig verlagen van de huren.

Reacties

"Waar nodig" heeft in dit geval alles te maken met voldoende beschikbaarheid van betaalbare woningen (tot de huurtoeslaggrenzen) voor lage inkomens. We komen graag een keer in een fractievergadering toelichten hoe we dat monitoren en hoe dat "waar nodig" leidt tot het verlagen van huurprijzen.

Reactie toevoegen

U bent hier