h

Opnieuw discussie over megastal Geesteren

19 december 2016

Opnieuw discussie over megastal Geesteren

Foto: SP

De geplande megastal aan de Walemaatweg in Geesteren dreigt uit te lopen op een politiek rel. Wethouder Van Haaren weigert te luisteren naar de meerderheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad geeft haar nog een kans. Komende woensdag is er nogmaals overleg in het gemeentehuis.

Wethouder Marijke van Haaren (CDA) vindt het niet nodig om de raad om een mening te vragen. Van Haaren had op eigen houtje al een ontheffing aangevraagd bij de provincie. De gemeenteraad is volgens haar pas aan zet als er een 'verklaring van geen bedenking' moet worden afgegeven. Van Haaren vindt dat de megastal past in het gemeentebeleid. Ze wordt in haar mening ondersteund door een rapport van advocaat Paul Bodden van Hekkelman advocaten. Tijdens een extra beraad in november hielt Bodden de gemeenteraad voor dat er eigenlijk maar een keuze was: braaf de wethouder volgen.

Een meerderheid in de raad (D66, PvdA, GroenLinks en Gemeentebelangen) zijn kritisch over de megastal en over de opstelling van Van Haaren. Zij zijn van mening dat de megastal niet past in het gemeentebeleid. Ze willen dat de raad zich eerst uitspreekt voordat de wethouder verdere stappen onderneemt. Ze worden in hun mening ondersteund door een rapport van bestuursrechtsadviseurs Sieben & Lont. Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad (behalve VVD en CDA) zeiden de aanbevelingen van Sieben & Lont te willen volgen.

De kwestie is in de afgelopen twee maanden al vijf keer besproken in de raadszaal. Toch lijkt Van Haaren halsstarrig vast te willen houden aan haar eigen mening. Dat is een merkwaardige situatie, aangezien de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord heeft en dat af kan dwingen met een motie. Een motie wist Van Haaren nog net te voorkomen tijdens de raadsvergadering op 13 december. Van Haaren stelde voor om nog een extra beraad te houden als "ultieme poging om tot elkaar te komen".

De gemeenteraad ging akkoord met het voorstel van Van Haaren. De megastal zal dus voor de zesde keer worden besproken. Het extra beraad zal komende woensdag 21 december plaatsvinden om 19:30 uur in het gemeentehuis. De SP Berkelland zal erbij aanwezig zijn op de publieke tribune.

Bestuurslid van SP Berkelland Simon Christiaanse volgt de ontwikkelingen op de voet en zegt: "Dit gaat om meer dan een megastal. Dit gaat erom wie de baas is in het gemeentehuis. Laat de gemeenteraad zich weer terugsturen in haar hok, of gaan ze die tanden die ze hebben laten zien ook gebruiken?". Christiaanse verwacht niet dat het extra beraad tot een oplossing zal leiden: "Om tot elkaar te komen zal Van Haaren moeten bewegen. Dat hebben we de afgelopen tijd nog niet gezien."

Reactie toevoegen

U bent hier