Gemeenteraad aan zet over megastal Geesteren
Gemeenteraad aan zet over megastal Geesteren
Rond de Walemaatweg in Geesteren zijn de gemoederen hoog opgelopen. Een varkenshouder wil uitbreiden naar ruim 9000 varkens. Omwonenden vrezen voor toenemende overlast. Wethouder Marijke van Haaren (CDA) lijkt de vergunning zo snel mogelijk af te willen geven, maar de gemeenteraad heeft haar teruggefloten. Ook bestuursrechtsadviseurs Sieben & Lont stellen nu dat de gemeenteraad eerst aan zet is.
Toen in 2002 varkenshouder Ter Haar-Koier zich vestigde aan de Walemaatweg 2 te Geesteren, stemde buurtbewoners daarmee in. De varkensboer beloofde dat hij maximaal 430 zeugen en 2800 vleesvarkens ging houden. Ook beloofde hij de modernste technieken in te zetten om stankoverlast te voorkomen. Toch hebben omwonenden veel last van stank en nu wil de varkenshouder ook de beloofde aantallen overschrijden.
Toen in 2002 varkenshouder zijn bedrijf verplaatste naar Geesteren werd er zeer creatief omgesprongen met regelgeving door de voormalige gemeente Borculo. Er werd een gat geknipt uit een stiltegebied, ondanks negatieve adviezen van provincie Gelderland en het ministerie van VROM. Het bestemmingsplan is nooit aangepast. In het bestemmingsplan buitengebied 2012 is de varkenshouderij een witte vlek.
De uitbreiding lijkt ook niet te passen in het huidige beleid. In de Structuurvisie Berkelland 2025 is bepaald dat in dit gebied geen ruimte is voor uitbreiding van intensieve veehouderij. Recent heeft de gemeenteraad uitgangspunten opgesteld voor een nieuw bestemmingsplan waarin dat beleid wordt voorgezet. Ook past de megastal niet in provinciaal beleid: van de provincie Gelderland mogen dergelijke bedrijven niet groter worden dan 1 hectare.
Desondanks vindt wethouder Marijke van Haaren (CDA) dat de aanvraag van de varkenshouder past in het beleid van de gemeente. Vooruitlopend daarop heeft ze een ontheffing aangevraagd bij de provincie. Gemeenteraadsleden van PvdA, D66 en GroenLinks waren zeer ontstemd. Zij spraken begin november hun zorgen uit over dat de raad mogelijk buiten spel zou worden gezet en wilden dat de gemeenteraad eerst in de discussie kon over dit onderwerp.
Die discussie zou half november plaatsvinden. Echter de discussie werd omgedoopt tot technisch beraad. Marijke van Haaren had een jurist en een ambtenaar meegebracht. Die moesten de gemeenteraad ervan overtuigen dat de megastal in het gemeentebeleid past en dat de raad eigenlijk geen andere mogelijkheid had om in te stemmen met de uitbreiding. De gemeenteraad liet zich niet zo makkelijk overtuigen. PvdA, D66, GroenLinks en Gemeentebelangen vroegen om advies van een andere jurist. Dat advies is afgelopen maandag verschenen.
Bestuursrechtsadviseurs Sieben & Lont laten weinig heel van de opstelling van wethouder Marijke van Haaren. Zij zeggen dat de aanvraag helemaal niet in het gemeentebeleid past en dat het aan de gemeenteraad is of ze van dat beleid willen afwijken of niet. Ook stellen zij dat de ontheffing bij de provincie Gelderland pas aangevraagd had kunnen worden als de gemeenteraad daartoe besloten heeft. Kortom: de gemeenteraad bepaalt. Marijke van Haaren zat niet alleen fout op gemeentebeleid, ze handelde ook nog eens voor haar beurt.
Een vergunning voor de megastal kan er pas komen als de gemeenteraad zich er positief over uitspreekt. Dan zal er een procedure gestart worden die een afwijking van het bestemmingsplan mogelijk maakt. Ook kan de ontheffing bij de provincie Gelderland dan worden aangevraagd. Het is nog maar de vraag of de provincie zal meewerken. De ontheffing is alleen voor uitzonderlijke situaties die niet voorzien waren toen het beleid werd gemaakt. Dat is niet het geval.
Vanavond wordt de megastal in Geesteren besproken in de commissie Bestuur en Ruimte. Naar verwachting zal de gemeenteraad volgende week dinsdag een besluit nemen. SP Berkelland zal aanwezig zijn op de publieke tribune om de buurtbewoners een hart onder de riem te steken.
- Zie ook:
- Megastallen
Reactie toevoegen