h

Gemeente laat cliënten in de steek

6 december 2014

Gemeente laat cliënten in de steek

De gemeente Berkelland organiseert informatiebijeenkomsten over het afschaffen van de lichte huishoudelijke verzorging. Vorige week zijn al een paar avonden geweest, donderdag was het de beurt aan Eibergen. SP Berkelland was hier ook bij aanwezig samen met een paar thuiszorgmedewerkers.

De avond stond in het teken van de nieuwe WMO en het besluit van de gemeente om door de bezuiniging de lichte huishoudelijke verzorging af te schaffen. Zo goed als alle aanwezigen maken zich, terecht, grote zorgen over hun indicatie voor deze zorg. Het is de gemeente dan ook niet gelukt om deze zorgen weg te nemen. Ook SP Berkelland heeft een paar scherpe vragen gesteld aan wethouder Boer die namens de gemeente probeerde de vragen te beantwoorden. Wethouder Boer kon onze vragen niet waarderen en sneerde naar ons dat wij ook geen oplossing zouden hebben. Helaas werd ondertussen de microfoon bij ons weggehaald en konden we geen reactie geven op zijn aantijgingen.

Volgens de gemeente krijgen cliënten met een indicatie voor de lichte huishoudelijke verzorging half januari een beschikking waarin staat dat hun huishoudelijke zorg per 1 juli 2015 eindigt. Als cliënten van mening zijn dat ze niet zonder deze zorg kunnen, moeten ze zich maar melden bij de VoorMekaarTeams. De gemeente gaat dus niet op eigen initiatief met de cliënten het gesprek aan.

Met deze handelswijze gaat de gemeente volgens ons aan de wet voorbij. Volgens de wet moet de gemeente namelijk een onderzoek (het keukentafelgesprek) doen om tot een gedegen besluit te komen. Ook kon de gemeente niet goed uitleggen hoe de juridische procedure verloopt als je het niet eens bent met het besluit.

Veel mensen gingen dan ook teleurgesteld en boos weer naar huis. Na de bijeenkomst hebben we wethouder Boer nog gewezen op het feit dat we niet konden reageren op zijn antwoorden. Hij gaf toe dat het inderdaad niet netjes was gegaan. Jammer dat hij dit niet publiekelijk heeft gedaan.

We raden iedereen die in januari 2015 de brief krijgt met daarin het besluit dat de huishoudelijke verzorging stopt direct een melding te doen bij het VoorMekaarTeam en een bezwaar in te dienen. Zie hiervoor het stappenplan

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier