h

DE SP STEUNT REFERENDUM OVER SLEEPWET

4 oktober 2017

DE SP STEUNT REFERENDUM OVER SLEEPWET

Hoe zou u het vinden als er dagelijks ongevraagd een overheidsdienaar uw huis binneloopt en komt kijken wat u allemaal in uw schild voert? Regelmatig een politieagent, een militair of een andere opsporingsambtenaar die u in uw woning komt begluren.

Dat is eigenlijk wat de overheid wil gaan doen met de nieuwe wet voor de Inlichtingendiensten. Op uw computer kijken, in uw telefoon gluren, gesprekken afluisteren, mailtjes napluizen. Waarom? Alleen omdat er ergens bij u in de buurt een verdacht persoon woont. Hoe groot is de buurt? De acht omringende huizen? De hele wijk? Het hele dorp of misschien wel de hele gemeente?

De nieuwe wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten geeft geheime diensten verregaande bevoegdheden die niet effectief zijn in de strijd tegen terrorisme. Deze nieuwe wet, ook wel sleepwet genoemd, maakt het mogelijk om op grote schaal het internet af te tappen en deze data (ongezien) te delen met andere landen. De SP heeft daarom tegen deze wet gestemd. In een column van Ronald van Raak staat meer uitleg over deze wet.

Op dit moment kunnen mensen tekenen om een referendum over deze wet mogelijk te maken. De SP steunt dit initiatief. Tekenen voor het referendum kan hier tot 16 oktober.

Reactie toevoegen

U bent hier