h

Rechter: Korten of afschaffen huishoudelijke zorg mag niet

24 mei 2016

Rechter: Korten of afschaffen huishoudelijke zorg mag niet

Vorige week woensdag heeft de Centrale Raad van Beroep in 3 zaken geoordeeld dat gemeenten niet zomaar de huishoudelijke verzorging in de WMO mag afschaffen of cliënten mag korten op hun uren. Hiermee krijgt de SP en met ons veel anderen gelijk!

Deze uitspraak betekent dat veel gemeenten worden teruggefloten. Eindelijk is er duidelijkheid dat de huishoudelijke zorg wel degelijk onder de WMO valt. Veel gemeenten moeten nu hun beleid aanpassen. Er zal bij elke cliënt degelijk onderzoek gedaan moeten worden om tot maatwerk te komen zodat de cliënt de juiste hulp en zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.

Een andere uitspraak van dezelfde rechter is dat de term ‘schoon en leefbaar huis’ ook niet mag. Gemeenten waren afgestapt van een indicatie op uren naar een indicatie op resultaat. Dit is volgens de rechter niet concreet genoeg en moeten gemeenten precies omschrijven hoeveel zorg ze gaan bieden.

Wat betekent deze uitspraak voor de gemeente Berkelland?

Op zich heeft deze uitspraak niet zo veel gevolgen voor de gemeente. Na bijna een jaar actievoeren door de thuiszorgmedewerksters samen met de FNV en de SP heeft de gemeente vorig jaar al eieren voor haar geld gekozen en het beleid van afschaffen teruggedraaid. Onder toezicht van het ministerie is de gemeente nu voorloper met het beleid ‘Ondersteuning Thuis’.

Dit staat nog in de kinderschoenen en zullen nog de nodige verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Maar het begin is er en houden wij ook een oogje in het zeil.

Belangrijkste voor nu is dat er eindelijk duidelijkheid is dat de huishoudelijke zorg gewoon in de WMO hoort en dat de gemeente niet zomaar mag korten. Als bij u of bij mensen in uw omgeving toch is gekort op uren zonder gedegen onderzoek van het Voor Mekaar team, meldt dit dan bij ons! Dit kan via berkelland@sp.nl

Zie ook: de uitspraak op rechtspraak.nl

Reactie toevoegen

U bent hier