h

Nog veel problemen met WMO en jeugdhulp

19 maart 2016

Nog veel problemen met WMO en jeugdhulp

Op woensdag 16 maart was er op het gemeentehuis in Borculo een bijeenkomst met wethouder Marijke van Haaren over de WMO en Jeugdhulp. Vanuit de aanwezigen waren er veel opmerkingen over de voormekaarteams, de keukentafel-gesprekken, de eigen bijdrage en privacy.

Met ingang van 1 januari 2015 is de nieuwe WMO van start gegaan. Intussen is er veel gebeurd. Uit de reacties van de aanwezigen blijkt dat er nog veel dingen niet goed gaan.

Er waren veel klachten over de communicatie. Als schriftelijk hulp aangevraagd wordt, krijgen mensen daarvan geen ontvangstbevestiging. De voormekaarteams zijn telefonisch slecht bereikbaar en bij de gemeente wordt je erg vaak doorverbonden. Veel dingen gaan per e-mail, terwijl niet iedereen daar toegang toe heeft.

Mensen maken zich ook zorgen om hun privacy: mailtjes worden doorgestuurd of beantwoord met een kopie aan derden. Vertrouwelijke informatie wordt zo verspreid zonder dat de cliënten en verzorgers op de hoogte worden gesteld.

Ook waren er klachten over de planning van de keukentafelgesprekken. Soms duurt het bijna een jaar voordat men een plan of een beschikking heeft gekregen.

Voor sommige mensen dreigt de eigen bijdrage een struikelblok te worden. De bijdrage is afhankelijk van het inkomen van 2 jaar terug. Wanneer het inkomen in die 2 jaar sterk is afgenomen is het erg lastig om de eigen bijdrage te verlagen.

Ook werden sommige mensen van het kastje naar de muur gestuurd doordat de gemeente andere tarieven hanteert dan de sociale verzekeringsbank.

De wethouders leek niet helemaal gerekend te hebben op zoveel opmerkingen. Wel beloofde ze dat de gemeente zijn best zal doen om te werken aan verbetering. Het is belangrijk dat wij als SP de vinger aan de pols blijven houden!

Reactie toevoegen

U bent hier