h

Gemeente Berkelland op de goede weg met thuiszorg

27 mei 2016

Gemeente Berkelland op de goede weg met thuiszorg

Op woensdag 25 mei organiseerde de gemeente een bijeenkomst over de WMO en thuiszorg. Dit was een openbare avond waarbij de aanwezigen ook de kans kregen om vragen te stellen aan wethouder Marijke van Haaren. De aanwezige thuiszorgmedewerkers waren positief over het beleid van de gemeente. Maar naast complimenten kreeg de wethouder ook kritiek te horen over de uitvoering.

Keukentafelgesprekken

Door de gevoerde acties is bereikt dat er altijd een ander persoon (bv. de huishoudelijk medewerkster, familie of mantelzorger) bij het keukentafelgesprek aanwezig mag zijn. Het VoorMekaarteam moet dit tijdens het maken van de afspraak duidelijk aangeven. Dat blijkt vaak niet te gebeuren. Dit moet anders!

De gemeente neemt dit serieus en gaat de medewerkers van Voor Mekaar hier op wijzen.

Eigen bijdrage CAK

Ook kwam de eigen bijdrage van het CAK ter sprake. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen van de zorgontvanger. Voor de laagste inkomens kan dit alsnog een forse graai uit de portemonnee zijn. Voorheen kon men dit via de Bijzondere Bijstand terugkrijgen, helaas is dit sinds 2015 veranderd en wordt dit alleen nog maar vergoed als je via de gemeente collectief verzekerd bent bij de Menzis. Ben je anders verzekerd, heb je pech! Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel en vinden wij dat dit niet mag!

De wethouder was hiervan niet op de hoogte en gaat hier in duiken om te kijken hoe het zit en of dit veranderd moet worden. Ook hier gaan we de vinger aan de pols houden of hier verandering in komt.

WTCG

In 2014 is er een bezuiniging geweest op de WTCG (Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten). Dit betekende dat er geen tegemoetkoming vanuit het CAK zou komen, maar waarvan deel van het budget is overgeheveld naar de gemeente. De gemeente heeft besloten om ook deze vergoeding alleen te verstrekken via de collectieve verzekering bij Menzis. Net zoals bij de eigen bijdrage CAK is dit in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Gelukkig gaf de wethouder aan dat hier nog een voorstel voor komt en ook hier gaf ze aan dat het gaat uitzoeken. We houden de gemeente en het komende voorstel in de gaten en trekken aan de bel als het niet goed gaat.

Reactie toevoegen

U bent hier