h

VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking eindelijk geratificeerd

18 april 2016

VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking eindelijk geratificeerd

Op 13 december 2006 heeft de Verenigde Naties in New York het verdrag voor rechten van personen met een handicap aangenomen. Nederland heeft het verdrag op 30 maart 2007 ondertekend maar nu pas, ruim negen jaar later, wordt het geratificeerd.

Het verdrag heeft als doel de rechten van mensen met een beperking te bevorderen, te beschermen en te waarborgen. En om er voor te zorgen dat de positie van deze mensen verbetert. Onder andere door het uitbannen van discriminatie door bijvoorbeeld scholen en werkgevers.

Het verdrag stelt dat mensen met een beperking een volwaardig onderdeel van de samenleving zijn. “Als je je verplaatst in de positie van iemand met een beperking ervaar je hoeveel belemmeringen er nog steeds zijn“, aldus staatssecretaris van Rijn.

Naar aanleiding van dit VN verdrag was op 18 maart 2016 een bijeenkomst in gemeentehuis in Borculo georganiseerd door GemeenteBelangen en het gehandicapten platform Berkelland. De belangstelling was groot. Aanwezig waren o.a. Otwin van Dijk (2e kamerlid PvdA) en Nienke van der Veen van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. “Waar loop of rol je tegenaan” was de vraag van Otwin van Dijk. Dat bleek voornamelijk in de toegankelijkheid te zitten. Met name in het openbaar vervoer, de horeca, openbare gebouwen en op de arbeidsmarkt.

Op 21 januari 2016 ging de 2e kamer akkoord met ratificatie van het VN verdrag en de Eerste kamer heeft op 12 april 2016 de wetsvoorstellen van de ratificatie mogelijk gemaakt. Het veranderen van regelgeving moet uiterlijk juli gereed zijn. Nederland is een van de laatste landen ter wereld die het verdrag ratificeert. Er moet nog veel gebeuren op dit gebied.

Gemeente Berkelland mag wel eens achter zijn oren krabben, al zijn het alleen maar de bruggen in Borculo. Ouderen kunnen er met de fiets amper tegenop; rolstoelers hebben maar één brug waar ze zonder enige hulp overheen kunnen komen. Ook de loopbrug bij het station in Ruurlo is vrijwel onneembaar. Voor hetzelfde geld hadden ze daar een rolstoelvriendelijke variant gebouwd. Dan was het geld een stuk beter besteed geweest. Kijk eens goed om je heen, dan constateer je dat dit verdrag inderdaad hard nodig is.

Reactie toevoegen

U bent hier