h

Raadsvergadering

8 april 2015

Raadsvergadering

Namens de SP heeft Fred Stomps het volgende  ingesproken in de raadsvergadering van 7 april .

Werken aan een veranderende samenleving en vernieuwd bestuur in 2015 begint met opnieuw luisteren. In nieuwe gesprekken met de inwoners, verenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Dat doen we via social media, door bedrijven te bezoeken, inloopuren te houden, bijeenkomsten te organiseren. We vragen aan de samenleving wat zij nodig heeft voor de nieuwe vorm van samenwerken. We delen informatie over goede initiatieven binnen en buiten Berkelland. Dit is een citaat uit het stuk Actief “doe het in de samenleving”. Het stuk dat vanavond als punt 20 op de agenda staat.

Een geweldig stuk met wel 26 pagina’s met daarin tal van voorbeelden en ideeën over hoe de moderne samenleving in Berkelland vorm moet of kan krijgen.

Graag wil ik u aandacht vragen over het volgende en weer citeer ik uit het stuk. Op pagina 10 onder de noemer ‘Houding’ staat het volgende geschreven. Veranderende samenleving , vernieuwd bestuur begint met een open houding vanuit de gemeente. Van het college, dat durf moet hebben om meer “los te laten” en te zeggen dat er grenzen zijn aan de verantwoordelijkheid van de gemeente. Van de raad, die invulling moet geven aan een nieuwe volks-vertegenwoordigende rol bij initiatieven vanuit de samenleving.

Medewerkers, college en gemeenteraad staan er nog meer voor open om te luisteren naar wat er speelt in de samenleving. (Essentieel is uit te gaan van een gezamenlijk doel van de initiatiefnemers en de gemeente). En hier wil ik nu graag mijn punt maken. Ik snap dat dit stuk over vernieuwing gaat en gerelateerd is aan nieuwe ideeën maar er speelt veel meer.
Om te komen tot een betere samenleving waarbij het initiatief ook bij de burger komt te liggen mag die burger ook verwachten dat er naar haar of hem wordt geluisterd. En daar heb ik wel mijn twijfels over. Diverse malen heb ik, maar ook velen met mij, ons verschrikkelijk gestoord aan de houding van diverse leden in deze raad die blijkbaar niet de moeite kunnen of willen nemen om de insprekers aan te horen. Ik maak dit op n.a.v. het gedrag van enkele onder u. Die zijn drukker met hun mobiele telefoons dan met de toesprekers. Ook na afloop van hun toespraak neemt vaak de raad niet eens de moeite om vragen te stellen of om zelfs maar de inspreker te bedanken voor hun inbreng en informatie. Dit gedrag komt als minachting over en bevorderd zeker niet de goede samenwerking en doelstelling van het nieuwe beleid in wording. Als de gemeente denkt dichter bij de burger te willen staan zal ook de politiek meer open moeten staan voor de inbreng vanuit de bevolking. Mijn advies is het volgende. Betrek ook de inspreker bij problemen die zich voordoen. Beperk vooral niet de mogelijkheden op een dialoog tijdens het debat. Betrek juist die burger in de problematiek! Alleen dan kun je het vertrouwen terugwinnen van de vele Berkellanders die zich nu constant gepasseerd voelen.
Ik hoop langs deze weg de twitteraars en SMS-ers, onder u wakker geschut te hebben en ben benieuwd of er vanaf nu er meer aandacht en respect gaat naar de insprekers. 

Reactie toevoegen

U bent hier