h

Gemeenteraad stemt unaniem huishoudelijke verzorging weg

11 november 2014

Gemeenteraad stemt unaniem huishoudelijke verzorging weg

 Onbegrijpelijk! Een kreet die we na de raadsvergadering van 28 oktober veel hebben gehoord.

Alle partijen hielden betoog waarin ze zich zorgen maakten over de zwakkeren in de gemeente Berkelland. Ellenlange betogen werden gehouden over schepen en olietankers.

De publieke tribune in de raadzaal maar ook het restaurant zaten vol met thuiszorgmedewerkers en cliënten. Dé cliënten die volgens alle partijen niet tussen het wal en het schip mochten vallen. Er werden wat moties ingediend en het college had maandagavond nog een brief gestuurd voorafgaand aan de raadsvergadering met een voorstel voor een ‘nog zachtere landing’. En wat gebeurd er bij de stemming? Er wordt unaniem besloten om de lichte huishoudelijke verzorging af te schaffen. De motie om € 500.000 in 2015 en nog een keer in 2016 te reserveren voor ‘probleemgevallen’ is een pleistertje die de wonden absoluut niet dekt.

De SP ziet nog steeds de noodzaak niet om de lichte huishoudelijke verzorging af te schaffen. Zeker niet als je bedenkt dat er van 2012 € 623.000 in de Algemene Reserve is gegaan. Ook in 2013 heeft de gemeente ongeveer € 300.000 overgehouden aan de WMO. Tenslotte lezen we in de Tubantia (http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/berkelland-houdt-dit-jaar-3-miljoen-euro-over-1.4612617) dat de gemeente in de najaarsnota opnieuw € 1.2 miljoen minder heeft uitgegeven aan de huishoudelijke verzorging (in totaal € 2.7 miljoen bespaard op zorgkosten). Let wel: bezuinigingen ten koste van de zorg aan de cliënten. Er wordt gemeld dat deze € 2.7 miljoen in een nieuw reservepotje terechtkomt: ‘Nadelen decentralisaties’. Dit geld kunnen ze ook gewoon inzetten voor behoud huishoudelijke verzorging! Geld voor zorg moet naar zorg!

En dan nog iets over de brief van het college naar de gemeenteraad. Hierin wordt uitgelegd hoe de gemeente de cliënten met een indicatie voor lichte huishoudelijke verzorging gaat informeren over de veranderingen en wanneer hun indicatie eindigt.  De gemeente gaat deze cliënten ‘prioriteren’ op probleemgevallen. Op basis van deze prioritering worden de welbekende keukentafelgesprekken gevoerd. In deze keukentafelgesprekken wordt dan gekeken of cliënten wellicht toch in aanmerking komen voor zwaardere zorg. In de nieuwe WMO heet dit dan ‘ondersteuning thuis’. Maar wat is dan de definitie van ‘probleemgeval’? Wie bepaalt dat en hoe wordt dat dan bepaald? De gemeente kennende en de ervaringen uit het verleden zullen maar weinig mensen alsnog in aanmerking komen voor deze ‘ondersteuning thuis’.

 

Al met al een ondoorzichtige keuze van de gemeenteraad, zeker na alle betogen van de thuiszorgmedewerkers en de SP. Ook nu Binnenlands Bestuur aangeefthttp://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gemeenten-overtreden-massaal-wet-met-schrappen.9451332.lynkx )  dat gemeenten (ook Berkelland) de wet overtreedt met het schrappen van de lichte huishoudelijke verzorging.

Wethouder Scharenborg zoekt de grens van de wet op en wacht geduldig de juridische procedures en de gang naar de rechter af. De SP zal ook nu niet stil gaan zitten. We zullen cliënten en thuiszorgmedewerkers ondersteunen waar we kunnen!

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier