h

“SP Berkelland weet het ook niet”

27 oktober 2014

“SP Berkelland weet het ook niet”

Dit is de strekking van een artikel in de dagbladen Tubantia en Stentor. Graag willen wij hier even op reageren. Het klopt dat ook wij geen oplossing voor handen hebben als het gaat om de bezuinigingen op de thuiszorg. Wij willen nl. GEEN bezuinigingen op de thuiszorg!

Tot nu toe heeft alleen de PvdA binnen de Gemeenteraad een oplossing aangedragen m.b.t. de thuiszorgproblematiek. Wij snappen ook wel dat de overige partijen met het zelfde probleem worstelen omdat er geen fatsoenlijke oplossing is als men bij het standpunt blijft niet meer geld voor de HH1 uit te willen geven. De SP afdeling Berkelland is ondertussen zo’n twee jaar bezig met het aandragen van argumenten waarom ook het huidige voorstel een slecht idee is. De rekening van deze korte termijn beslissing krijgen we in de toekomst alsnog gepresenteerd. Ook heeft de SP vorig jaar diverse malen aangegeven het verstandig te vinden om meer protest te laten horen bij het ministerie en de VNG (Verenigde Nederlandse Gemeenten), om de doodeenvoudige reden dat het beschikbare budget voor bijna alle gemeenten ontoereikend is. Daar is niets, of in ieder geval te weinig, mee gedaan!

Wat wij ook opmerkelijk vinden is dat er vorig jaar €623.000 vanuit de WMO-pot in de algemene reserves is gestopt. Wij hebben samen met de dames van de thuiszorg en de Abvakabo verzocht dit geld in ieder geval te oormerken. Helaas wou de wethouder hier geen gehoor aan geven.

Allemaal onbegrijpelijke zaken. Nu wordt ons verweten geen oplossing te hebben. We hebben inderdaad geen oplossing die de Gemeenteraad aanstaat!! Maar om de thuiszorg zonder protest zo maar naar de slachtbank te laten afvoeren is wat ons betreft wel heel erg gemakkelijk en zeker niet rechtvaardig. Waarom moet de hh1 verdwijnen? Als het aan de wethouder ligt zet hij liever meer geld in op de jeugdzorg. Natuurlijk is dat ook van groot belang maar men mag toch niet zomaar de ene kwetsbare groep langs de zijlijn plaatsen ten gunste van de andere? Omdat de menselijke waardigheid binnen onze gemeente in het gedrang is hebben juist wij de taak om ons hiertegen te verzetten! Mocht de raad dinsdag echter wel de beslissen de hh1 te gaan afschaffen voorzien wij op korte termijn al grote problemen. Dan stopt de thuiszorg dus officieel per 1 januari 2015. Veel van onze medemensen in Berkelland krijgen geen thuiszorg meer omdat ze geen privé-zorg meer kunnen betalen en veel thuiszorgmedewerkers zullen als gevolg hiervan in de WW verdwijnen.
Wat blijft er dan over van de belofte dat er volgend jaar in eerste instantie niet zo veel zal veranderen voor de cliënten? Wat blijft er over van de belofte dat de (vertrouwens) relaties tussen cliënt en thuiszorgmedewerker zoveel mogelijk gewaarborgd moet blijven? Om nog maar te zwijgen van de ongelukken die zullen gaan gebeuren omdat de hulp voor hen die dit nodig hebben tekort zal schieten.

 

Reacties

Dat de wethouder geld in de jeugd wil steken , begrijp ik Niet de een is een kwetsbare groep en de andere een andere groep .
Het zijn 2 kwetsbare groepen. Waar grote zorg voor nodig is. Dus moet goed over na gedacht worden hoe verdelen wij de geldelijke zaken. De klappen vallen in beide groepen.

Reactie toevoegen

U bent hier