h

Gesprek met wethouder Scharenborg

8 augustus 2013

Gesprek met wethouder Scharenborg

 

Het gesprek begon met een zeer duidelijk en helder verhaal van Sensire-medewerkster Leni, waarin ze goed duidelijk maakte waarom de huishoudelijke verzorging moet blijven bestaan. ‘Het geld is er en het werk is er!’. Na haar betoog gaf ze het woord aan Ans, cliënt bij Sensire. Zij vertelde met tranen in haar ogen haar aangrijpende levensverhaal, dat ze niet zonder haar huishoudelijke zorg kan. Ze zou vereenzamen en haar huis zou erg vervuild raken.

Wethouder Scharenborg heeft ruim de tijd genomen om uitleg proberen te geven hoe de gemeente in de toekomst de zorg in wil gaan vullen. ‘Waar zorg nodig is, moet zorg verleent worden’, zei wethouder Scharenborg. Maar hoe concreet dit eruit moet gaan zien, dat kon hij niet zeggen. Hij had het over pilots en proeftuinen in de kernen. ‘Op nieuwe manieren zorg gaan organiseren, samen mét de thuiszorgmedewerkers en cliënten’.

 

Over 2014 gaf wethouder Scharenborg aan dat het traject van de aanbesteding afloopt op 31 december 2013, de komende 2 maanden wordt er uitvoerig overleg gepleegd voor een opdracht van een jaar. Dit overleg is samen met de wethouders uit de andere gemeenten en de 5 zorgaanbieders die nu zorg leveren, volgens wethouder Scharenborg. In september zal het minimumtarief worden vastgesteld waarop de aanbieders dan kunnen inschrijven. De wethouder gaf aan ‘geen voorkeur te hebben voor een Alfaconstructie’.

 

De delegatie drong bij de wethouder erop aan om in de opdracht op te nemen dat de medewerksters onder exact dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten worden aangenomen, aangezien er voor 2014 niets verandert. De wethouder gaf toe dat er voor 2014 weinig verandert en dat ze hetzelfde budget krijgen voor de huidige cliënten. Maar de wethouder wil volgend jaar vooruitlopen op alle plannen en al gaan beginnen met bezuinigen en de zorg anders inrichten door middel van pilots en proeftuinen. Hij wil dus niet garanderen dat de zorgmedewerkers hun baan kunnen behouden, hij gaat niet het voorbeeld van Aalten en Doetinchem volgen. ‘Dat is een zaak tussen werkgever en werknemer. De gemeente speelt hier geen rol in’, volgens hem. ‘De zorgdoelstelling staat op 1, de baandoelstelling op 2.’

Na het gesprek werd in de hal door wethouder Scharenborg uitleg gegeven over het gesprek. Dit viel niet in goede aarde bij de actievoerders. Het werd ook Renske Leijten even teveel en nam het woord. Ze zette wethouder Scharenborg goed op zijn plek en daagde hem uit om, als er geld en werk is in 2014, het massaontslag bij Sensire niet te accepteren. Zoals eerder vermeld wil de wethouder dit niet doen, ‘want het is een zaak tussen werkgever en werknemer’.

Reactie toevoegen

U bent hier