h

Dorpsböke

16 mei 2011

Dorpsböke

Alweer een nieuwe term van het huidige college van B&W in de gemeente Berkelland.
Naast Samen Anders en Modern Noaberschap heeft de coalitie nu ingezet op de Dorpsböke.
Zoals u al wel weet gaat het huidige college drastisch snijden in de sociale en culturele sector. Het is de bedoeling dat in de oude kerkdorpen van de gemeente Berkelland de bibliotheekbus gaat verdwijnen en hiervoor in de plaats komen dan de zogenaamde Dorpsböke, een mini bibliotheek voor de lokale bevolking.
Ook nu weer wil het college een beroep doen op haar burgers om een dergelijk initiatief zelf op te gaan zetten en dat alles natuurlijk op vrijwillige basis. Naast het zelf schoon houden van de groenvoorziening en het opleiden van muzikanten moet we nu ook nog als vrijwilliger bij de Dorpsböke aan het werk. Wij van de SP vinden dit geen goed idee/plan.

.

Het lijkt dan wel een nobel streven om geld te besparen maar er zitten veel haken en ogen aan dit voorstel. Want wie is er verantwoordelijk voor de collectie en wie wordt eindverantwoordelijk over de Dorpsböke? Na nu blijkt is dit project ook nog eens drie keer zo duur dan de huidige bibliotheekbus.Weer zo’n ondoordacht idee van de huidige bestuurders binnen onze gemeente. Als het aan Han Boer ligt gaat de BOA, (Bibliotheek Oost Achterhoek) de huidige openbare bibliotheek dit initiatief begeleiden en ondersteunen. Maar zover komt het niet want de directie van de bibliotheek heeft al aangegeven dit project niet te willen en kunnen ondersteunen. Dit om de dood eenvoudige reden dat er geen geld beschikbaar wordt gesteld voor de Dorpsböke. En met de huidige bezuinigingsronde kan de openbare Bibliotheek nauwelijks haar eigen begroting rond krijgen laat staan die van de Dorpsböke. Tevens heeft Han Boer aangegeven het niet noodzakelijk te vinden dat de bibliotheken die eventueel over blijven in Berkelland gecertificeerd moeten blijven. Het kan en mag dus allemaal wel op een lager niveau aldus de wethouder. HET WORDT dus de gevreesde KAALSLAG van rechts. Gelukkig hebben de oppositie partijen heel goed door wat de gevolgen zijn van dit rechtse denken en hebben ze tijdens de commissievergadering de juiste vragen gesteld aan de wethouders, maar die konden op veel vlakken nog niet worden beantwoord. Het blijkt maar weer eens dat deze rechtse coalitie een hoop schreeuwt en zelf met erg weinig met oplossingen komt. Duidelijke kaders worden niet omschreven. De geldkraan dicht draaien is hun grootste streven met alle gevolgen van dien. Maar er is een heel klein beetje hoop.
Het CDA heeft laten weten zich beraden op de huidige gang van zaken m.b.t. openbare bibliotheken. Want dankzij de vragen vanuit de oppositie lijken er binnen het CDA mensen wakker te worden. Zou men toch in de gaten krijgen dat deze bezuinigen eigenlijk veel te ver gaan en dat op de lange termijn het de gemeente meer geld gaat kosten dan dat het oplevert?

U bent hier