h

Advies aan Burgemeester Bloemen

26 mei 2011

Advies aan Burgemeester Bloemen

Om onze bezorgdheid uit te spreken over het akkoord wat al dan niet getekend gaat worden tijdens het VNG congres hebben wij een brief aan het college van Bestuur van de gemeente Berkelland gestuurd met de volgende inhoud:

Borculo 26 mei 2011
Aan de voorzitter van het College van Bestuur van de gemeente Berkelland,
De heer mr. H.L.M. Bloemen,

Zeer geachte heer
Ongetwijfeld ziet u met hoge verwachtingen uit naar de bijeenkomst van de VNG, op 7 en 8 juni a.s. waarvoor u door mevrouw Jorritsma van harte zult zijn uitgenodigd.
Een prachtige gelegenheid om eens gezellig met ambtgenoten bij te praten over het wel en wee van uw gemeente Berkelland.
De doelstelling van deze bijeenkomst is u vast bekend, namelijk het akkoord dat door de VNG, de IPO, de unie van Waterschappen en het kabinet is opgesteld te bekrachtigen met ook, namens de gemeente Berkelland, uw handtekening.
Helaas zal er hierbij geen wasbekken aangeboden worden om uw handen in onschuld te wassen, want zoals u weet kleven er aan dit akkoord nogal wat pijnpunten.
In dit akkoord laat u zich, samen met uw geachte collegae, opzadelen met een aantal landelijke problemen, waarvoor u slechts een deeltje van de werkelijke kosten, die de uitvoering hiervan met zich mee zal brengen, vergoed krijgt.
Dat is nog niet eens het ernstigste bezwaar tegen dit akkoord, erger nog zijn de gevolgen die uw financieringstekort voor de bevolking van Berkelland zullen zijn.
Met name voor de kwetsbaarste groepen, ouderen, mensen met een beperking enz.
U krijgt de onmogelijke taak om de Wet Werken naar Vermogen, de WWNV te moeten implementeren, waardoor er landelijk € 400 miljoen bezuinigd moet gaan worden op de re-integratiebudgetten.
Dit akkoord is tevens het einde van de sociale werkplaatsen, omdat daar 2 op de 3 arbeidsplaatsen wegbezuinigd moeten worden. Voor de financiële consequenties daarvan is een potje van € 400 miljoen beschikbaar voor de komende 5 jaar.
Naar verwachting is dat een structureel tekort van € 230 miljoen per jaar voor alle gemeenten samen.
Ook de aanpassingen in dit akkoord van de bijstandsuitkeringen zal grote gevolgen voor de betrokkenen hebben. De bijstandskorting verdwijnt en de bijstands -uitkeringen worden drastisch verlaagd, waardoor alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar gedwongen worden te gaan solliciteren op banen die er helemaal niet zijn.
Deze gehele bezuinigingsoperatie bedraagt ruim een miljard euro! Naar beneden bijstellen heet dat in ambtenarentaal. Het loon van inwonende kinderen zal ook gekort worden op de uitkering van de ouders; een goede maatregel om jongeren die werk zoeken te ontmoedigen.
Bovendien krijgen deze jongeren niet de kans een eigen bestaan op te bouwen, of worden ze genoodzaakt uit huis te gaan in een woningmarkt die geen kansen biedt voor mensen met een lager inkomen.
Om nog maar te zwijgen van de jongeren die, ongewild, door een beperking van de Wajong uitkering moeten leven, want hun ouders worden dan beroofd van alles wat zij in het verleden gespaard zouden hebben.
Minder werk, lagere uitkeringen en de mogelijkheid om negen jaar onder het minimumloon te verdienen, dat maakt dit akkoord allemaal mogelijk en het zet daarmee de deur naar een stijgende armoede in Nederland wagenwijd open!
Ook wordt u als burgemeester van Berkelland, per 2013, verantwoordelijk voor de begeleiding bij het zelfstandig gaan wonen en per 2014 van alle mensen die nu begeleiding hebben. Hoe u dit door de overheid gefinancierd krijgt is nog ongewis.
De kans is groot dat ook de WMO-PGB afgeschaft gaat worden, waardoor u als gemeente de opdracht krijgt om: "bijzondere aandacht aan kwaliteit en toezicht te besteden", tevens zal de begeleiding van dak - en thuislozen, de vrouwenopvang,
de volledige jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg op het bordje van de gemeente worden gelegd!

Wij hoeven u, denken wij, geen scenario´s van de gevolgen van deze maatregelen voor te spiegelen, ieder gezond denkend mens weet dat deze rampzalig zullen zijn. Wij hopen van harte, dat u, bij de ondertekening van dit akkoord, zich als een goed gemeente vader zult opstellen, door uw handtekening niet te zetten!

Wij wensen u en uw geachte collegae, wijsheid en inzicht op 7 en 8 juni,

Met gevoelens van hoogachting,

De afdeling Berkelland van de Socialistisch Partij, namens hen,

Ing. R.A.M. Verheggen, secretaris SP Berkelland
Pagendijk 23
7271 DG Borculo

U bent hier