h

Geloofwaardigheid college en raad in geding

8 november 2010

Geloofwaardigheid college en raad in geding

De geloofwaardigheid van het college van B&W en de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 komt in het geding.
Deze partrijen zeggen te willen LUISTEREN en te praten met de burgers en instellingen die de bezuinigingen op het sociaal domein treffen.
Wij van de SP zetten grote vraagtekens bij deze beloftes.
Donderdagavond, voorafgaand aan de raadsvergadering, hebben diverse instanties waaronder de SP gebruik gemaakt van een uitnodiging van het college om voor de tweede keer om de tafel te gaan zitten en eens goed naar elkaar te luisteren.

Helaas kon wethouder Markink (Sociale Zaken) niet aanwezig zijn bij dit overleg.
De wethouder is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het beleidsterrein waar de zwaarste klappen vallen, maar ook voorzitter van de raad van commissarissen van het bedrijf For Farmers.
Blijkbaar vond hij zijn bezigheden daar belangrijker. Dat kan, maar waarom dan dit overleg gepland op deze datum? Het lijkt er op dat de belangen van 45.000 inwoners van Berkelland toch – in zijn optiek – van ondergeschikt belang zijn. Wij vinden dat dit niet door de beugel kan.

Tijdens het overleg werd de suggestie gewekt dat het college naar ons – de burgers – wilde luisteren. Alle aanwezige instanties en burgers waren het erover eens, dat er bezuinigd moet worden. Dat snapt iedereen. Maar de hoogte van de bezuinigingen en de snelheid waarmee het college deze bezuinigingen doorvoert zijn niet acceptabel.

Tijdens de bijeenkomst is schijnbaar wel geluisterd, maar het advies van de burgers wordt compleet genegeerd. Deze conclusie mag je wel stellen, mede omdat het college de ingediende motie van Gemeente Belangen ontraadt. Deze motie had dezelfde strekking als wat in ons overleg naar voren kwam.

Hiermee komt de geloofwaardigheid van het college en de coalitiepartijen behoorlijk in het geding. Ze zeggen te willen luisteren en praten met de burgers, maar in de praktijk komt het niet verder dan aanhoren in plaats van luisteren. Daarna gaan ze gewoon door op de ingeslagen weg. Er is geen echt overleg; het is eenrichtingsverkeer: we praten tegen dovemans-oren.

Er is dus geen sprake van samenwerking zoals het coalitie-akkoord pretendeert.
En dat gaat de burger merken!

U bent hier